Търсене
Close this search box.

Упражнение: Сух пост

Сухият пост е практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна. Тя се състои в това, че за определен период от време не приемаме нито храна, нито вода.

Ползата за тялото е огромна, защото то самостоятелно отстранява неадаптираните клетки и тъкани.

Желателно е да сме се освободили от голяма част от съмненията си, преди да стигнем до сухия пост. Решаваме: или го правим, или не… Процесът на изчистване на организма може да е тежък – с гадене, главоболие и други симптоми. Затова е нужно да сме наясно със себе си. Желаем ли това изследване и преживяване, или не. Организмът ни е задръстен с мазнини, химични добавки, алкохол, кафе и т.н. Колкото сме по-балансирани преди поста, толкова по-добре. Без значение е дали емоционално се чувстваме добре, позитивно ли сме настроени към живота и в какво вярваме. Решението е индивидуално и проверяваме себе си като отговорност, която можем да поемем.

Набелязваме ден, в който започваме. Лунните фази помагат да сме по-балансирани (преди и по време на пълнолуние е най-благоприятното време), но не е задължително да се спазват. Наблюдаваме се от предния ден как се чувстваме. Ако усетим неразположение или разколебаване, просто го отлагаме за друг ден. Можем да си направим медитация, за да разберем каква е продължителността на поста, който сме пожелали да извършим. При всеки е индивидуално. Може просто да пробваме… В началото – 2-3 дни, след половин месец 5-8 дни и т.н. Въпрос на решение и избор…

Хубаво е да не сме на работа и да сме в спокойна и балансирана среда, но задължително да сме се подсигурили с много задачи и работа. Мозъкът е нужно да е ангажиран изцяло, за да не се впуска в приключения и смисли. Може да отидем сред природата, но отново пълни с ангажименти и дейности, които да предизвикват да мислим за други неща. Първите няколко пъти може да се започне с кратък срок (за денонощие или три).

През време на поста не се приемат нито храна, нито вода, течности или плодове. Нищо… Но вършим всичко както преди него. Да не се излагаме на цигарен дим и алкохолни изпарения, да не се натоварваме и т.н. са игрите на старото ни мързеливо аз, което предизвиква мозъка ни да ни изкара жертви, страдащи, отслабнали и неможещи, за да спре процеса. За да си останем в старото състояние, с което сме свикнали…

Захранването и приемът на вода след пост са важни. Резките промени са нежелани. Организмът постепенно се връща към хранене и консумация на вода и течности. Първите няколко дни след пост е желателно да наблягаме на плодовете и зеленчуците, да избягваме мазнините.

Забележка: Не е желателно жените да са в месечен цикъл, тъй като кръвното налягане е ниско. Летните горещини са въпрос на преценка. Пролетта и есента са благоприятни сезони, както и зимата при по-умерени температури, понеже тялото леко се загрява по време на поста. Затова се нарича още „горещ“ пост.

Ползите за тялото са изключителни. Натрупаната стара „вода“ в организма изчезва. В нейната памет са и всички запаметени стари утвърждения и убеждения. В това число си отиват и излишните вещества (мазнини, преработени от митохондриите, свободни радикали и лош холестерол). По този начин много хронични болести могат напълно да бъдат излекувани. Важни са също емоционалните и филтрационни пречиствания, които са част от практиката и водят до духовно осъзнаване. Умът не се занимава с преработка на честоти, а започва да търси нови диапазони за разгръщане. Затова този пост, съпътстван от медитация, развива приемането и обостря сетивата за изграждане на честотни портали – както към другите около нас, така и към други същности и безкрайния потенциал на Източника.

Още по темата: 

статията Автофагия

1 thought on “Упражнение: Сух пост”

  1. Десислава

    Постът е полезна храна за душата. Помага да разберем от какво наистина имаме нужда и какво ни е излишно. Обостря сетивата ни и помага да изчистим тялото си. Не бива да бъде прилаган обаче от днес за утре. Предподготовката е много важна. Както психическата, така и физическата. След поста също е добре да се постъпи, така както преди него.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене
Close this search box.

Нови статии

Упражнения

Вдъхновения

Медитации

Shopping Cart
Scroll to Top