Търсене
Close this search box.

Упражнение: Неудобните факти

Миналото вече го няма, бъдещето още не е дошло, но следва. Вие сте тук и сега. Можете ли да се върнете назад и да „прекроите“ отново събитията, които са ви се случили?…

Често хората се опитват да изживеят живота си със задна дата. Нямам предвид да го „изтриете“ изобщо. Но винаги можете да се научите да гледате на него като на вестник, в който честно и безпристрастно някой е описал вашата история. Какво печелите от това?

Първо – наблюдавате и правите анализ на собственото си поведение, независимо дали резултатът ви хареса или ви разочарова. Постигате обективност, докато изследвате себе си. Запитайте се: „Ако това, което съм направил тогава, ми се случваше сега, как щях да реагирам?” Ако отговорът е честен, разбирате къде сте сбъркали и следите да не повторите тази грешка. Обикновено се опитваме да променим миналото си, да го направим такова, каквото бихме искали да бъде, т.е. мечтаем за по-добро минало! Можем ли да постигнем това? Е, тогава що се пънем? За да изглеждаме добре в очите на другите? Това ще ни направи ли по-щастливи? Хубаво е да осмислим, че когато се оплачем на някого, ще получим известна доза съчувствие, ще ни се обърне внимание. Ясно е, че това е за момент, за кратко. Защото всеки се интересува от себе си, от собствените си занимания и отговорности. Отговорете на въпроса: „Как бих се чувствал, ако някой постоянно се вайка и ми се жалва? Няма ли в един момент да ми писне?” Може би ще спрете да слушате – пак по същата причина.

Затова погледнете в миналото си безусловно. Възможно е да видите полезното дори в една неприятна ситуация. Най-малкото – това е натрупан опит.

Второто – очакванията отпадат. Докато безусловно разглеждаме и анализираме грешките си, признаваме пред себе си, че винаги има възможност да сбъркаме. Така сме способни да се справим с всяка ситуация. Не очакваме да ни се случва най-доброто, а внимаваме да не допускаме старите грешки. Така нереалистичните очаквания, които обикновено имаме, отпадат.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене
Close this search box.

Нови статии

Упражнения

Вдъхновения

Медитации

Shopping Cart
Scroll to Top