Търсене
Close this search box.

Самоизпълняващо се пророчество

Терминът самоизпълняващо се пророчество е въведен от Робърт Мъртон през 1948г. Той го обяснява като първоначална фалшива дефиниция на реалността, която става реална в своите последствия. Самоизпълняващото се пророчество се случва чрез три стъпки:

  1. Една личност има фалшиво вярване за друга личност или група.
  2. Личността, която поддържа фалшивото вярване, се отнася с другата личност по начина, който съответства на вярванията й.
  3. Втората личност (вследствие от поведението на първата) в крайна сметка потвърждава първоначалното фалшиво убеждение и то става реалност.

Една емпирична демонстрация на самоизпълняващото се пророчество и ефектите на очакването е експериментът „Пигмалион”, който е проведен в начално училище в Сан Франциско от психолога Робърт Розентал (Харвард) и негови колеги. Учените формират у някои учители очакването, че определени деца от техните класове вероятно ще изгреят като звезди на интелектуалния хоризонт и ще постигнат високи резултати през учебната година. Психолозите създават това убеждение чрез прилагането на тест за всички деца в училището, представяйки това като нов начин за предвиждане на бъдещи интелектуални успехи („Харвардски тест за насърчаване на постиженията”). На учителя във всеки клас се дава списък с имената на 20% от децата, които са показали (сравнително) най-високи резултати. Всъщност тестът не е по-различен от стандартен несловесен тест за интелигентност, а имената на учениците, набедени за бъд,ещи гении, са избрани случайно. В края на учебната година всички ученици участват повторно в същия тест за интелигентност. В първи клас „обещаващите” деца постигат средно 15,4 IQ точки повече от контролната група деца; във втори клас разликата е 9,5 точки (отново в полза на експерименталната група). Оказва се, че „обещаващите” деца не само показват тенденция към по-високи резултати, но и самите учители проявяват склонност да ги оценяват по-високо от останалите (като по-привлекателни, по-подредени и организирани, а също и като по-доброжелателно настроени, любопитни и щастливи). Този ефект се проявява много по-слабо от трети клас нагоре, вероятно защото учителите вече имат свои очаквания към децата.

Ефектът на „самоизпълняващото се пророчество“ се случва във всяка сфера на живота ни – във взаимоотношенията с половинката, с колегите, с приятелите… Пренасяме установените си „удобни“ модели навсякъде и така формираме реалността, определена от собствените ни ограничения (вярвания). Когато мислим за някого и приемем дадено качество в него за истина, започваме да се държим така, сякаш то Е такова…

 

Повече за самоизпълняващото се пророчество ще откриете в книгата Ти-Проявлението:  в книжен вариант или  в онлайн библиотеката.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене
Close this search box.

Нови статии

Упражнения

Вдъхновения

Медитации

Shopping Cart
Scroll to Top