Търсене
Close this search box.

Менделеева таблица. Ефир.

Най-голямо „престъпление“ в науката за последните сто години е фалшифицирането на Менделеевата таблица. Не става дума за подмяна или невярно подреждане на химичните групи, а за заличаването на един важен, неизучен химичен елемент, наречен „нютоний“. Той е най-малката съставна част, „основата“, от която произлизат атомите. Оригиналът на периодичната система руският учен публикува през 1905 г. в учебника „Основи на химията“. Там в нулева група, преди познатите инертни газове хелий, неон, криптон и ксенон, Менделеев поставя и ефир. Нарича го „нютоний“ в чест на великия Исак Нютон, който твърдял, че:

Цялото пространство на вселената се състои от неуловим газ, без който е невъзможно съществуването на каквото и да е.

Нютон

Менделеев счита, че ефирът е свързващото химията и физиката звено

и основен градивен елемент, като в края на ХIХ век е един от последните учени, отстояващи идеята, че нютоният (ефир, етер) е субстанцията, от която се гради вселената. В нея е и ключът към разгадаването ѝ. След смъртта му Периодичният закон е „редактиран“ от световната академична наука. Премахването на ефира налага и промяната, при която инертните газове се обединяват с елементите от осмата група и таблицата придобива вида, в който се изучава сега. Заличаването на нютоний дава възможност на Айнщайн, чрез идеите на Жул Анри Поанкаре, да създаде Теория на относителността. Физиците се отказват от понятието „ефир“ и признават електромагнитното поле като самодостатъчен обект, който не се нуждае от допълнителен носител.

В наши дни

Академик Алексей Юриевич Золоторев се залавя със задачата да реабилитира оригинала на Менделеевата таблица. Самият Сталин разпорежда „първородният“ вариант на таблицата да се изобрази като стенна мозайка в музея на Ленинград през 1935 г. , където нулевата група е налице. По същото време обаче в учебниците я изрязват. За съществуването на ефира Золоторев се позовава и на откритията на Никола Тесла, който през 1892 г. конструира резонансен трансформатор, като получава на изхода енергия, многократно по голяма от тази на входа. Когато журналисти го питат как е възможно това, той отговаря:  

Аз улавям енергията от ефира и я трансформирам в електричество.

Никола Тесла

Тесла стига и по-далеч, откривайки как да пренася енергията чрез самия ефир. След като вестниците „гръмват“ от сензационните му опити, изведнъж практиките на откривателя са забравени, въпреки че има повече от хиляда изобретения и над 800 патента, Никола Тесла умира в хотелска стая – сам, беден, без наследници, потънал в дългове. В крайна сметка понятието „ефир“ и елементът нютоний са заличени от химията и физиката, а науката тръгва в друга посока чрез Теория на относителността, в която се смесват пространство и време.

Днес знанията се завръщат.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене
Close this search box.

Нови статии

Упражнения

Вдъхновения

Медитации

Shopping Cart
Scroll to Top