Търсене
Close this search box.

извадки от "Лечение на организма със собствени сили" – С. Филотов

9-дневно сухо гладуване и кратко описание на основните му лечебни механизми

1-и ден
Трябва да се настроите психологически, че всичко ще мине добре и в краен случай може да прекъснете гладуването без това да има някакви последици. Ако сте се подготвили добре за СГ и има с какво да се занимавате, обикновено първият ден отлита незабелязано. Вярно, че може да почувствате жажда и лека слабост. Желателно е да полегнете и да си почините, като се постараете да не говорите. Но в процеса на самопречистване много е важна оптимистичната настройка. Когато започнете да гладувате, вярвайте в успеха и ще постигнете изненадващи резултати. Организмът ви ще се справя сам с всички болести, и когато редовните гладувания ви станат навик, изобщо ще престанете да боледувате.

2-и ден
От втория ден се задействат противовъзпалителният и имуностимулиращият механизъм на сухото гладуване, затова заболявания като ОРЗ и грип може напълно да се излекуват.
Ако в организма нахлуе някое чуждо тяло – било вирус или друга инфекция, по време на сухото гладуване имунната система започва да извършва редица сложни химични реакции.
В този момент тя започва да изпълнява мисията си – да ги открива и да ги унищожава. В нашия организъм има цяла система от амебоподобни клетки, която се нарича малко сложно – система на фагоцитиращите мононуклеари. Във всеки орган има своя, характерна само за него, група от клетки във вид на амеби, и те мигрират из целия орган, като поглъщат и усвояват всичко чуждо. Такива специфични клетки има и в кожата, и в черния дроб, и в сърцето, и дори в главния мозък. Те непрекъснато мигрират в търсене на плячка. Лошото е само, че всяка, дори растителната храна, съдържа известно количество мазнини. И фагоцитите (фагоцитиращите мононуклеари) вместо да изпълняват преките си задължения се занимават с това да улавят и усвояват капчиците мазнина, сякаш си нямат друга работа. Та по време на гладуване фагоцитите остават без храна, тоест без мазнини. И започват да изпълняват преките си задължения – да увалят и да поглъщат бактериите, вирусите, останките от клетки, старите, отмиращи клетки и така да спомагат за обновяването и дори за подмладяването на организма. При лечебното сухо гладуване унищожаването на болните, а не на здравите клетки е свързано още и с освобождаването на лимфоепителните клетки в целия храносмилателен тракт.

3-и ден
През този ден обикновено при повечето хора, предприели СГ, започва ацидоза. Много важен момент в СГ е ацидозната криза, която настъпва, когато се преминава на ендогенно хранене. Не се плашете от неразположението си през този период, за начинаещите то започва обикновено на 3-я ден. (За някои хора обаче преходният период към ендогенно хранене през петдневното СГ може да преминава без изразена ацидозна криза). Ацидозната криза настъпва, когато концентрацията на кетонни тела (продукти от непълното разграждане на триглицеридите или мазнините) в организма нараства, а начин за преработването им не е открит. През този период човек се чувства неразположен и е с типични признаци на интоксикация. Но щом преработването на кетонните тела започне, тяхната концентрация престава да нараства, и понеже те са високоенергийни компоненти, чрез тях като чрез използване на гориво започват да се синтезират аминокиселини, което може да доведе до регенериране на тъканите. Процесът на регенериране може да протича със силни болки и трябва да сте готови за това. През първоначалните етапи на СГ ацидозната криза може да настъпи на 4,3 или дори на 2-ия ден. С всяко ново гладуване тя настъпва все по-рано.
През това време може да се появи ацетонов дъх от устата, гадене, световъртеж, недостиг на въздух, слабост. Чувството за глад намалява, жаждата става поносима. Кръвното налягане се колебае в зависимост от особеностите на организма. Не бива да се плашите от нищо, защото симптоматиката се обостря, тъй като организмът се нагажда към новите условия на живот. Най-доброто през този переод са спокойните бавни разходки сред природата. Задължителни са самомасажът на корема, на гръбнака, вендузите.

4-и ден
Налягането пада или може да се повиши, телесната температура – да се покачи. При СГ това са нормални физичологични явления. Може да се появи втрисане или усещане за горещина в зависимост от пациента и симптоматиката на заболяването му, а също от пола и възрастта. Както знаем, по време на сухото гладуване настъпва изгаряне на токсините така да се каже в собственото им огнище, защото при липса на вода всяка клетка задейства вътрешна термоядрена реакция. Получава се своеобразен екстремен експресен метод за унищожаване вътре в клетката на всички излишно, тежко и нездраво. За известно време всяка клетка се превръща в мини пещ, в мини реактор. Настъпва един вид повишаване на вътрешната температура в организма. Тя може и да не се регистрира с термометъра, но по време на сухото гладуване хората я усещата като вътрешна треска или горещина. . Всички простудни заболявания са напълно изключени. Както вече казах, ако понасяте добре обливането, може да ходите боси по снега или по росата, да се обливате с ледена вода, да излизате разсъблечени сред природата. Задължителен е самомасажът на корема и гръбнака, вендузите. При висока температура антителата, предпазващи от болести, се образуват по-активно. Повишава се фагоцитарната и бактерицидната активност на цитотоксичните неутрофили, засилва се ефектът на лимфоцитите.
Една от най-важните клетки, Т-лимфоцитът, функционира най-добре при висока температура. Някои изследователи на раковите заболявания са намалявали размерите на туморите, като си ги нагрявали. Температурата намалява жизнеспособността на патогенните микроорганизми. запазил в еволюцията от праисторически времена.
Гладуването засилва действието на имунните клетки Т-хелпери 2 (Th2), които са особено важни за борбата с бактериите и вирусите.
Всички тези процеси ускоряват оздравяването. Като реагира с висока телесна температура, организмът предизвиква забавяне в растежа на микроорганизмите. На имунната система й става по-лесно да проследи и да убие всичко чуждо и променено.. При СГ кръвта се пречиства от всичко ненужно, плазмата й става прозрачна като стъкло, всичко се хармонизира, включително факторите за съсирването й. В това отношение сухото гладуване изчиства кръвта по-съвършено, отколкото хемодиализата или хемосорбцията – апаратното й пречистване. Следователно всички процеси в организма, които са свързани с кръвта, ще протичат почти идеално. Толкова е просто и имунната ни система си почива великолепно.

5-и ден
Всички хронични заболявания започват да се обострят, дори тези, за които не знаем. Най-поразените органи започват да се обаждат чрез болка и трябва да сме готови за това. Трябва да благодарим на организма си за тази добра лечителска дейност. Заради борбата на организма със заболяванията температурата ни се повишава и започва да ни втриса. Кръвното налягане може да се повиши или понижи в зависимост от индивидуалните ни особености. Може да вземем хладък душ, да се разходим на чист въздух леко облечени или дори разсъблечени, независимо какво е времето. Ако има сняг, може да се разходим боси по него. Може да възникне безсъние, жаждата ни да се засили, кръвното налягане да скачаНепременно си направете самомасаж на корема и гръбнака, а също вендузи.
От 5-я ден започват да се засилват процесите на автолиза. Автолизата е свойство на биологичните обекти да разлагат по хидролитичен начин собствените си структури под въздействието на ферментите (ензимите) и фагоцитите. За да разберем по-лесно този механизъм, нека си послужим с примери от природата.
Гладуващият саламандър, на който му е откъсната опашката, я възстановява. За целта използва хранителните си запаси с цел да получи веществата, от които се създава новата опашка. Тези вещества трябва първо да бъдат разградени (усвоени, смлени) чрез автолиза, а след това използвани за образуването на опашката. Всеки читател добре знае как върху тялото ни се образува абсцес и как той извлича навън отровното си съдържание. Но не всички знаят, че появата му върху кожата е възможно, само защото плътта между абсцеса и повърхността се усвоява от ферментите, т.е. автолизира се и се отстранява.. Сега остава да кажем, че организмът контролира процеса, както и всички други жизнени процеси, че автолизата е не сляпо, неуправляемо действие като поведението на слон в стъкларски магазин. Ярък пример за контрола е омекването и самопоглъщането на костния пръстен около мястото на счупване. От него изчезва само една част, а другата се запазва, за да подсилва отслабената структура.
Процесът на автолиза може много да ни послужи, за да се отървем от туморите и другите образувания в организма. Тъй като туморите са изградени от тъкани, както и останалите структури в организма те биват подлагани на автолитична дезинтеграция, също като нормалните тъкани, при най-различни обстоятелства, но особено по време на гладуване. В своите „Бележки за туморите“ – труд за студентите по физиология – доктор Ф.К. Ууд пише: „Спонтанно изчезване за повече или по-малко продължително време се забелязва при малка част от злокачествените тумори у човека. Най-много са случаите след частично хирургично отстраняване на тумора. Те протичат най-често по време на остър фебрилен процес и най-рядко във връзка с определени дълбоки промени в метаболичните процеси като изклюителна кахексия (общо изтощаване), изкуствена менопауза и други“. Но не може да има по-дълбока промяна в метаболизма от тази, която се предизвиква от гладуването, и тя има характер, който дава най-добра възможност да се предизвика автолиза на тумора – било злокачествен, било друг. Условията, на които се спира доктор Ууд, предизвикващи спонтанно изчезване на туморите, в повечето случаи имат характер на случайност и не подлежат на контролиране. Докато гладът, напротив, може да се извърши под контрол и по всяко време по желание. А след операция обикновено настъпва още по-голямо разрастване на тумора. Спонтанното изчезване на тумор след частичното му отстраняване е рядък случай. Същото може да се каже и за изкуствената менопауза.
Но при доктор Ууд никои други случаи на спонтанно изчезване на туморите не помагат за отстраняването на техните причини. Докато гладуването помага тъкмо за отстраняване на причината. Много хора, които са практикували гладуване, са се отървали от туморите чрез автолизата.
Отстраняването на тумор чрез автолиза има няколко предимства пред хирургичното.
Операцията винаги е опасна, а автолизата при сухо гладуване е физиологичен процес и не крие никакви рискове. Операцията потиска жизнените сили и така засилва извращаването на метаболизма, на което се дължи туморът. Гладуването, чрез което се засилва автолизата, нормализира храненето и спомага за отстраняването на натрупаните токсини, като по този начин помага за отстраняване на причината за тумора. След операция туморите имат тенденция да рецедивират. А когато туморът изчезва в резултат на автолиза, възможността за рецидив е малка. Често пъти след хирургическа намеса туморите се образуват в злокачествен вид.
В случаите, когато не се постига пълно поглъщане на тумора, то съществено намалява до размери, които не са опасни. А при по-нататъшен правилен начин на живот нарастването му се предотвратява.

6-и ден
Жаждата значително се засилва, иска ни се да си изплакнем устата, да я понамокрим поне малко. Сънят може да намалее с до 2 часа. Реакциитe ни се забавят. Започва да ни се иска да прекъснем гладуването. Всички забелязват, че не изглеждаме добре. Сега наистина е важно да разберем, какво значи волята в стремежа ни да постигнем поставената цел. Тук най-важна е психологическата настройка да продължим с гладуването.
Сухото гладуване засилва процесите на апоптозата. Апоптозата е програмирана клетъчна смърт, енергийно зависим, генетично контролируем процес, който се задейства от специфични сигнали и освобождава организма от отслабени, ненужни или увредени клетки.
Всеки ден около 5% от клетките в организма се подлагат на апоптоза и на тяхно място се образуват нови. В процеса на апоптозата клетката изчезва безследно за 15-120 минути. В генетичния апарат на многоклетъчните организми – животни, растения и гъби – е заложена програма за клетъчна смърт. Тя е специална и при определени условия може да доведе до отмиране на клетката. При нормално развитие цели отстраняването на излишно образуваните, „безработни“ клетки, а също на клетките „пенсионери“, които са престанали да се занимават с обществено полезен труд. Друга важна функция на клетъчната смърт е премахването на клетките „инвалиди“ и клетките „дисиденти“ със сериозни нарушения в структурата или функцията на генетичния апарат. Апоптозата по-специално е един от основните механизми за самопрофилактика на доброкачествените тумори, кистозните образувания и окнологичните заболявания. При патологично засилване възникват аплазии и дегенеративни процеси, а също някои израждания с дефекти на тъканите, а при отслабване – автоимунни процеси, тумори и преждевременно остаряване на организма. Има достатъчно сериозни основания да смятаме, че с патологичното засилване на апоптозата са свързани някои опасни заболявания като апластичната анемия, ревматоидният артрит, латерална амиотрофична склероза, болестта на Алцхаймер, СПИН и др.
По време на гладуване процесът е универсален – от една страна се засилва физиологичната апоптоза: организмът се обновява и подмладява заради отмирането на старите, болни и променени клетки. От друга се отстраняват патологичните механизми на апоптозата: преждевременното стареене, онкологичните заболявания и т.н.
Според съвременните представи апоптозата е общобиологичен механизъм, който отговаря за постоянния брой на клетъчните популации, а също за формообразуването и бракуването на дефектните клетки. Та на пътя на този физиологичен механизъм се изправят редовното хранене и ужасната екология. По наши наблюдения активизирането на процеса на хранителната апоптоза настъпва след 20 часа сухо гладуване (ако се спазва правилна техника на гладуването). При непрекъснат режим на хранене „калоричните отпадъци“ се превръщат в проблем номер едно. Те причиняват болестите и преждевременното стареене. Затова сухото гладуване е един от перспективните методи за подобряване на качеството на живота.
Спестяващите технологии спасяват живота при гладуване, но го убиват при постоянна ситост. 

7-и ден
Този ден може да е един от най-лековитите от всички предишни. През периода настъпва мощно пречистване и обновяване на човешката енергетика. Тогава може да сънуваме необикновени или странни сънища: как от тялото ни излизат змии, червеи и т.н. Така се избавяме от развала, уроки и патологична енергетика. Сухото гладуване е най-вече усилена духовна дейност, предназначена за пречистване на душата и тялото от паразитиращите върху тях същности, която също служи за укрепване на волята и за засилване на положителното мислене. Така например след като минат поне 7-10 дни, отрицателните енергийни същности, които чувстват, че ще загинат от липсата на храна, започват да ни напускат. Защото не понасят сухото гладуване и положителните вибрации, които излъчваме. Особено ако същевременно вършим положителни дела. Сухото гладуване дава запас от енергия. Изглежда невероятно как така на човек, който нищо не яде и изразходва сили, енергията му се повишава. Но няма парадокс. Когато е лишен от органична храна, организмът започва усилено да поглъща фина енергия от космоса и околната среда. А когато премине на обичайно хранене, се задейства ефектът на свръхвъзстановяване – тялото по-интензивно от преди гладуването набира енергия, още повече, че има вече всички възможности. Защото благодарение на глада се пречистват чакрите и енергийните канали, от които зависят много от способностите ни. Във физическо отношение това е период на облекчаване, на емоционален подем, на стабилизиране на функциите на организма. Налягането се стабилизира. Урината става тъмнокафява, протича процес на прочистване.
Защо настава процес на прочистване и на обновяване на енергетиката? През този период се задейства един уникален механизъм – старата „мъртва“ вода се заменя със суперкачествена „жива“.
Водата може да е не само от полза, тя е способна и да ни навреди.
През 1932 година една сензация обикаля света. Че освен обикновена, в природата има и тежка вода. В нейните молекули мястото на водорода се заема от изотопа дейтерий. В природата той съществува в извънредно малки количества. Но наскоро беше установено, че тажка вода може да има и в човешкия организъм. Водата с повишено съдържание на дейтерий се нарича още мъртва вода. Тя трудно се отделя от организма и бавно го трови. По мнение на някои учени това се дължи на информационното отравяне на водата. Установено е, че ако някоя мисъл е тежка, отрицателна, нискочестотна, ако се произнася с голяма енергия, тя в крайна сметка може да преориентира водородните атоми и да ги накара един вид да се удвояват, да натежават. И тогава обикновената вода става мъртва.
Учените са доказали също, че в човешкия организъм много преди да се появят симптомите на някои заболявания, се образуват области с тежка вода, която има неправилна структура – патологични зони. Това са един вид блата в организма, където паразитите започват да се размножават активно. Така се понижава местният имунитет и вътрешните органи се увреждат. Трябва да внимаваме с употребата на водата и защото в организма не се съдържа обикновена вода. Вътре в нас тя е структурирана. В съвременния живот ние пием предимно хлорирана или преварена вода, а всички съвременни напитки не съдържат нищо полезно за организма. Когато прониква в нас, тази вода не просто директно се отделя през порите, а преминава през редица сериозни преобразувания, които изискват от организма голям разход на енергия. Прекомерната употреба на тази течност го товари и предизвиква безброй болести. За всичко е виновно голямото количество мъртва, тежка вода в организма на съвременния човек. Тя не участва в обмяната, натрупва се и не се отделя. Тя е тежък баласт, който е нежизнеспособен и неактивен, който сигурно и упорито се акумулира в тялото ни. D3О е радиоактивна вода. Точно тя ни тласка към стареене и смърт.
Мнозина отбелязват, че сухото гладуване се понася по-лесно от гладуването с вода най-вече заради липсата на чувство за глад. Което общо взето не е чудно. Защото водата извън организма ни и усвоената вода са две много различни неща.
Когато в нас постъпват молекулите вода, организмът ни ги преработва, пречиства ги от ненужната информация, структурира ги и ги превръща в свои, присъща за него.
За целта, също както и за усвояването на храната, той трябва да изразходва определено количество енергия и време. Затова абсолютното гладуване е по-пълноценно, тъй като дава пълен покой на целия организъм, но особено на стомашно-чревния тракт. Предвид всички механизми на сухото гладуване, язвата на стомаха и червата се лекува идеално. Друг един ефект се дължи на факта, че организмът не може да съществува без вода, затова веднага се задействат резервите – най-напред излишните мазнини (организмът синтезира вода, като използва кислорода от въздуха и водорода от мастната тъкан), което е много ефикасно при лекуването на затлъстяването.
По време на влажното гладуване в организма постъпва екзогенна вода, тоест вода отвън. И точно тя е най-важният пречистващ фактор. По закона за биологичната целесъобразност в този случай клетката изразходва минимум от собствената си енергия. И бездруго всичко протича нормално: всички токсини, отрови и шлаки се разтварят и образно казано се отмиват от клетката и междуклетъчните пространства.
Докато по време на сухото гладуване токсините изгарят така да се каже в собствената си пещ – при липса на вода всяка клетка произвежда вътрешна термоядрена реакция.Тя за известно време се превръща в мини пещ, мини реактор.
Но водата е много необходима и клетките биват лишавани от тези облаги, особено болните и променените (ето защо толкова ефикасно се лекуват миомите, мастопатиите и кистите на яйчниците). В такива условия оцеляват само силните, здравите клетки и при тези тежки условия те щат-не щат, за да оцелеят, трябва да активизират изработването на своя собствена ендогенна вода със свръхвисоко качество.
А ендогенната вода трябва да е няколко пъти по-качествена от екзогенната отново заради биологичната целесъобразност. Защото клетката изразходва много енергия и следователно продуктът, който получава в крайна сметка, трябва да отговаря на изразходваните усилия. То не е човешки разум, който може и да сгреши. Това е самата природа, предвидила всеки вариант на развитие на събитията и правеща всичко за продължаването на живота.
Екзогенната и ендогенната вода може да се сравнят с мръсната река, където по време на пролетното пълноводие местният химически комбинат изхвърля отпадъците си, и с планинския поток, който извира от земните недра и се пълни с разтопена вода с лековита енергетика. По време на сухото гладуване старата „мъртва“ вода се заменя със суперкачествена „жива“, синтезирана от самия организъм, и се изтрива цялата негативна информация, вкарана в организма ни отвън. Когато гладуваме не кой знае колко дълго без вода, ние караме тялото си да преработва водата, която съдържа, и така един вид се обновяваме информационно, затова след края на гладуването сме информационно девствено чисти и представляваме информационна матрица, върху която околната среда не е записала нищо негативно.
Този феномен е едно от най-големите предимства на дадения вид гладуване и едва ли не един от основните лечебни механизми на сухото гладуване. Подобен механизъм няма в никой вид лечебно гладуване, съществуващи в природата. Той е един от основните и има огромно значение за обновяването на енергийна баланс на човешкия организъм.

8-и ден
През този период може да усетите лош вкус в устата и неприятна миризма, но по-добре е да дишате през носа. Пулсът ви може да се ускори или да се забави. Понякога температурата се повишава. Може да почувствате гадене, което говори, че черният ви дроб се прочиства, а също слабост и главозамайване, разстройство. Не бива да се плашите от тези симптоми – процесът на прочистване продължава. Случват се болки в млечните жлези, в проекцията на матката, при мъжете – в проекцията на простатата. Това говори за лечение на доброкачествени тумори. През този период, ако чувствате слабост, добре е да полежите на хладно, а ако обливането ви помага, може да се изкъпете. Ако имате сили, разходете се на чист въздух, желателно сред природата. По възможност си направете самомасаж и вендузи на корема.
През това време максимално се задейства противотуморният механизъм. Той е главен, решаващ фактор в лекуването на доброкачествените тумори и кистозни новообразувания.
В здравия организъм непрекъснато се води борба с мутиращите клетки – организмът не позволява на новообразуваните атипични клетки да се обединят и да образуват плътен тумор. Борбата се води от противотуморния имунен надзор – трите вида клетки: макрофагите, натуралните килъри (НК-клетките) и цитотоксичните Т-лимфоцити (ЦТЛ). Макрофагите изяждат и смилат злокачествената клетка; ЦТЛ я откриват, изхвърлят белтъчни полимери перфорини, които пробиват отвори в мембраната на злокачествената клетка. Така изравняват осмотичното налягане в нея и отвън, в резултат на което клетката загива, а ако не – изхвърлят допълнително белтъчини гранзими, които разрушават нейното ядро. Натуралният килър е особена клетка, една от най-силните противоракови, тя разпознава всички променени клетки, неразпознати от макрофагите и ЦТЛ. При пациенти с доброкачествени тумори (миоми, мастопатии, аденом на простата) и трите вида клетки се намират в състояние на потиснатост, повечето са млади, незрели елементи, неспособни да действат активно, а и скоростта им на съзряване е изключително ниска. Те живеят доста кратко, а най-важното е, че противораковата им активност е на ниско ниво. Може би комбинацията от тези фактори води до разрушаване на противораковия щит на организма.

Какъв е механизмът на противораковото действие на гладуването?
– По време на гладуване се извършва мощно прочистване на организма и това спомага за ускореното съзряване на естествените килъри, в резултат на което се появява голямо количество от техни зрели, боеспособни форми. Неколкократно се увеличава също жизненият срок на макрофагите, ЦТЛ и НК клетките. Най-важното е, че те се активизират, след което стават не просто способни да унищожават атипичните злокачествени клетки, но да проявяват и висока цитотоксична активност към всякакви променени клетки. Нараства факторът некроза на туморите и интерлевкините. Тъй като фагоцитите остават без храна, те започват да изпълняват преките си задължения да улавят и смилат бактериите, вирусите, остатъците от клетки, старите, отмиращи клетки (като по този начин обновяват и дори подмладяват организма). Смилат се всички променени и дори ракови клетки, които обикновено присъстват в организма. Както знаем, патологично променените клетки в организма, включително и раковите, започват да загиват при висока температура. При сухото гладуване вътрешната температура в организма се повишава. Тогава всички обменни процеси се ускоряват, затова по-бързо се унищожават дори раковите клетки и те напълно престават да действат.
Един тумор не може да надхвърли размерите на главичка от карфица, докато не получи източник на независимо кръвоснабдяване. Ангиогенезата му осигурява кислород и хранителни вещества за растежа и разпространението му. При сухо гладуване кръвта се сгъстява, особено в патологично променените тъкани, потиска се растежът на кръвоносните съдове в тумора, кръвоснабдяването и храненето му се влошават, а следователно се потиска растежът на тумора. При нарушено кръвоснабдяване особено в големите възли те започват да дегенерират: огнището на поражението има мека, желатинообразна консистенция. По-нататъшната дегенерация може да спомогне за пълно изчезване на патологично променените възли.
Според редица изследователи в условията на изкуствено ограничаване на веществата в организма (гладуване) злокачествените клетки, които се хранят от околните тъкани, често пъти загиват. Знаем, че заради бурното си развитие те се нуждаят от значителни количества хранителни вещества, които надхвърлят потребностите на нормалните клетки няколко пъти. Затлъстяването и нехигиеничното хранене изглежда повишават риска от оконкологични болести.
Учените смятат, че като се сведе храненето до разумен минимум, туморът може да бъде уморен от глад.

9-и ден
Като се базирам на собствената си практика, аз смятам този ден за един от най-значимите в лечението, и ако вие сте стигнали до него, постарайте се да положите всички усилия, да използвате цялото си търпение и воля, за да го преминете. През този период телесната температура може да се повиши, може да да почувствате главата си пламнала. Много ще ви се иска да се полеете със студена вода, както вече споменах, на когото това му помага, той може го направи. Най-интересното е, че цялото тяло гори, а краката и ръцете мръзнат дори през лятото. Пулсът може много силно да се учести – това е реакция във връзка с повишаването на температурата. Може да наречем този ден истинска криза в посока лечение и обновяване на организма. Ако чувствате слабост, най-добре е да полежите на хладно, желателно близо до река. През този ден най-важно е мълчанието. Времето ще се точи едва-едва, затова е желателно да се занимавате с нещо, но най-важното е да съзнавате, че остават още само няколко часа, които обаче са решаващи за лечението на организма ви. Ако имате желание, може да си направите масаж, но ако нямате, по-добре не го правете.
Гладуването с такава продължителност има много мощно подмладяващо въздействие.
Защо настъпва подмладяване на организма?
При сухото гладуване подмладяването е по-мощно, отколкото при другите видове гладуване, защото болните, изродени и слаби клетки не издържат на тези екстремни и строги условия. Те загиват и се разпадат. А кои остават? Онези, които имат добра организация, работоспособен и мъдър генен строеж. Които не са изпаднали в паника, устояли са и са запазили своята дееспособност. Гладуването спомага да се бракуват калпавото, слабото, болното и вредното и организмът се отървава от тях. Това са клетките паразити. Те не изпълняват функциите, дейността, задълженията си. И е по-добре да се отървем от тях навреме, а не да им позволим да загинат от естествена смърт. Защото в този случай те успяват да си създадат подобно потомство – също такива калпави и неработоспособни лентяи. Когато клетките се размножават, те се делят. Потомството им не може да ги надмине по качества. Ябълката не пада по-далеч от дървото. Но след гладуването остават силните клетки и при делението си те ще дадат повишаване на качеството. Тяхното потомство ще притежава свойството на майчините клетки. Когато клетките живеят в комфорт, те свикват с постоянното ниво и обем на постъпваща храна и вода. Те губят способността си да се обновяват и възстановяват ефективно. Един вид ги мързи да задействат механизма на самообновяване на тъканите.
Щом постъпването на храна и вода в стомашно-чревния тракт се прекъсне, за организма възникват принципно нови условия на съществуване.
По време на сухото гладуване старите биомолекули се „демонтират“, слабо устойчивите клетки загиват и се разпадат (за тяхна сметка се компенсира дефицитът от енергийни и пластични вещества). Но се синтезират нови клетки, които са способни да оцеляват в променените условия и този механизъм обяснява защо след сухо гладуване стомахът може да смели дори пирон.
Днес вече за никого не е тайна, че освен до общоукрепващ ефект лечебното гладуване води и до положителни промени в половата сфера както при мъжете, така и при жените.
При мъжете се засилва половото влечение към противоположния пол, подобрява се ерекцията, качествено се променя съставът на семенната течност. Неслучайно у много народи преди зачатието мъжете са се подлагали на гладуване, за да имат силно и здраво потомство.
При жените се повишава влечението, изостря се чувствителността на ерогенните зони (често дори се разкриват нови), възбудата при ласки нараства по-бързо, ускорява се настъпването на оргазъм. Освен това курсът на гладуване при много жени спомага за появата на първия оргазъм в живота им. Може да се нормализира нарушеният менструален цикъл, да изчезнат симптомите на климактериума, да се подобри детеродната и зачатъчната способност.
Дадените промени са свързани най-вече с оздравителното влияние на глада върху всички органи и системи. Защото сексуалното ни здраве зависи непосредствено от общото състояние на организма ни, а влошаването в половата сфера – с нарушенията в неговата дейност. По време на гладуването всички органи и системи се пречистват, подобрява се храненето на всяка клетка, биосинтезът преминава на качествено ново ниво. Подобрява се дейността на жлезите с вътрешна секреция, променя се хормоналният фон. Човек се подмладява. Още опитите на С.А. Арлекян са показали подобряване в репродуктивната функция на животните по време на дозирано гладуване. Същите промени настъпват и при човека. Гладуването приближава организма ни до състоянието на младост, а нейна отличителна особеност е именно засиленото полово влечение.
Върху половата сфера най-голямо влияние оказва по-продължителното гладуване, което води до по-дълбоко пречистване и обновяване на организма. Макар, че положителен ефект има и от гладуване с по-малка продължителност (гладуване до криза, средно дълго гладуване). Всичко зависи от индивидуалните ви особености и от степента на похабеност и замърсеност на организма ви.
Интересен е фактът, че активизирането на автофагията е особено важно най-вече за сърдечните клетки, които съдържат голямо количество митохондрии.
Частичното преработване на увредените органели на митохондриите е залог за поддържането на работоспособността на сърдечния мускул на остаряващия организъм като цяло. Установено е също, че деформираните мембрани на бавно делящите се или не делящите се остаряващи клетки при ендогенно хранене добиват форми като на клетките на младите животни. Тоест при СГ протича процес на възстановяване на клетъчните бариери. Процесът на делене на бързо делящите се клетки същевременно се забавя. Успоредно с това пренастройването на ферментационната система осигурява засилване на рецепторния апарат на еферентните клетки (нервните окончания), защото качествено се подобрява състоянието на ферментите в тези рецептори (хеморецепторите), които са заложени в клетъчните мембари и могат да засилват бариерната функция чрез активизиране на вътреклетъчния нуклеотид цАМФ [цикличен аденозинмонофосфат]. Така при СГ се осигурява комплексно възстановяване на бариерните клетъчни функции чрез нормализиране на мембраните и засилване на системата на цАМФ.
При обновяване на генетичния апарат на клетките по време на гладуване се образуват нови стволови клетки, а в някои органи се прибавят допълнителни. В резултат на отстраняването на старите, увредени клетки и появата на нови стволови органите и тъканите стават много по-млади.
Всичко това подчертава по-високото ниво на защитно-адаптивните възможности на организма на млекопитаещите при такъв вариант на съществуване на живата материя. В състояние на анабиоза живите същества (някои микроби и гъбички) могат да оцеляват дори в условията на вечната замръзналост. Устойчивостта на видовете микроорганизми и растения срещу въздействието на неблагоприятните външни фактори (високи и ниски температури, суши и др.), при които те изпадат в състояние на покой или анабиоза, трябва да се разглежда като защитно приспособяване, създадено през продължителния процес на еволюцията. От цялото многообразие от изпитани и разкрити средства за продължаване на живота най-ефикасни по ирония на съдбата са и най-простите от тях – понижаването на температурата при студенокръвните организми, гладуването и понижаването на калоричността на храната при топлокръвните. Тези прости въздействия може да доведат до дву-, трикратно увеличаване на продължителността на живота. Всички подобни данни говорят, че при заболяване и стареене най-важните и по-специално регулаторните системи на организма трябва да се поддържат чисти, за да могат да функционират нормално.

Според мен всеки вид гладуване е един от най-достъпните методи за профилактика на болестите и за запазване на здравето. Важно е да разбираме, че абсолютно здрави няма да бъдем само благодарение на гладуването, но то може значително да намали възможността от проникването на болестите. Затова най-добрият вариант е да гладуваме с профилактична цел и да комбинираме това с правилно хранене и достатъчно физическо натоварване.

извадки от „Лечение на организма със собствени сили”. Сергей Филонов

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене
Close this search box.

Нови статии

Упражнения

Вдъхновения

Медитации

Shopping Cart
Scroll to Top